INFORMATIE OVER NIESZIEKTE EN OVER DE
AANPAK ERVAN BIJ POEZENPENSION LUXOR

Waardoor wordt niesziekte veroorzaakt?
Niesziekte is de verzamelnaam van veel voorkomende infectieziekten bij de kat. Het zijn uiterst besmettelijke aandoeningen waar katten flink ziek van kunnen zijn.
Niesziekte heeft verschillende veroorzakers. De belangrijkste zijn het feline calicivirus, het feline herpesvirus en, meestal secundair, bacteriën als Bordetella bronchiseptica en chlamidophila felis. De ziekteverschijnselen die deze verwekkers veroorzaken lijken zo sterk op elkaar dat ze samengevat worden onder de noemer niesziekte. Soms is er sprake van een menginfectie met meerdere ziektekiemen.

Hoe ziet niesziekte eruit?
Een kat met niesziekte hoeft niet altijd te niezen. De ziekte tast de slijmvliezen van de ogen en de luchtwegen aan. Besmette katten hebben vaak ontstoken ogen, vieze neusuitvloeiing en soms blaren op de tong. Ze hebben koorts en laten hun eten en drinken staan en niezen of kwijlen vaak. Katten die niet drinken kunnen binnen korte tijd levensbedreigend uitdrogen. Ook zijn de aangetaste slijmvliezen van de luchtwegen een vruchtbare voedingsbodem voor allerlei andere kiemen, die bijvoorbeeld keel- of longontsteking kunnen veroorzaken.

Hoe wordt niesziekte overgedragen?
De ziekte wordt vooral verspreid door zieke katten die kleine vochtdruppeltjes met ziektekiemen de lucht inblazen. Deze aerosolen zijn zo klein dat ze lang in de lucht kunnen blijven hangen en over grote afstanden met de luchtstroom mee vervoerd kunnen worden. Hiernaast kan de ziekte ook worden overgedragen door besmette manden, kooien of via handen en kleding van de mens.

Hoe wordt niesziekte behandeld?
Zoals gezegd wordt niesziekte veroorzaakt door enkele virussen en soms ook door een bacterie. Helaas bestaan er nauwelijks medicijnen tegen niesziektevirussen. Voor bacteriën zijn die er wel. Dit betekent dat de behandeling er vooral uit bestaat bijkomende infecties te onderdrukken met antibiotica.

Kan niesziekte voorkomen worden?
De belangrijkste maatregel tegen niesziekte is inenten. Een jaarlijkse vaccinatie is daarom voor pensiongasten verplicht. Deze inenting biedt weliswaar geen volledige bescherming maar het maakt de symptomen minder heftig. We hebben gezien dat de vatbaarheid voor niesziekte toeneemt naarmate de vaccinatie ouder is. Ook onderzoek toont aan dat de bescherming tegen bepaalde virussen na drie maanden afneemt. Daarom adviseren we de jaarlijkse inenting in juni te laten doen zodat in de zomervakantieperiode, wanneer de kans op besmetting groter is, onze gasten de best mogelijke bescherming hebben.

En als een kat toch niesziekte krijgt
Zodra we bij een kat symptomen zien die wijzen op niesziekte, gaat een speciaal protocol in werking. We nemen contact op met onze dierenarts en de patiënt gaat in quarantaine. Met extra aandacht en zo nodig medicatie is de zieke kat meestal snel weer aan de beterende hand.
Voor de groep waaruit de niesziekte-kat afkomstig is wordt zekerheidshalve ook een quarantaine maatregel van kracht: vast personeel en geen nieuwe gasten erbij.

© Poezenpension Luxor